Een typische crematie duurt één tot drie uur, afhankelijk van het gewicht van de geliefde, de lichaamssamenstelling en waar ze in het dagschema vallen. De crematoriummedewerker houdt elke crematie de hele tijd nauwlettend in de gaten.

Zodra de crematie is voltooid, begint een afkoelperiode van 45-60 minuten. (Sommige nieuwere modellen hoeven niet af te koelen.) Daarna trekt de operator hittebestendige uitrusting aan, opent de kamerdeur en controleert nogmaals de ID van de geliefde. De operator verwijdert de as uit de kamer en in een metalen bak of container om af te koelen.

Op dit punt lijkt de as van de geliefde meer op botfragmenten dan op as. Zodra deze volledig zijn afgekoeld, verwijdert de operator alle metalen of niet-organische fragmenten (metaal wordt naar een recycler gestuurd) en plaatst de as vervolgens in een hogesnelheidsmachine die ze vermaalt tot een meer vertrouwde textuur. Elk stukje as wordt vervolgens voorzichtig in een dikke, doorzichtige zak gedaan. De metalen ID-schijf van de geliefde wordt stevig aan de tas vastgemaakt voordat deze in een tijdelijke urn wordt geplaatst. De urn wordt vervolgens verzegeld, op de juiste manier geëtiketteerd en binnen 72 uur bij het uitvaartcentrum afgeleverd.

https://www.uitvaart-errahma.nl/